6 Νοε 2013

Βουτυρόκρεμα-Buttercream

Μεγάλη αγάπη είναι να φτιάχνω τις Τούρτες μου! Ειλικρινά όταν ασχολούμαι με μια τούρτα, από το να ψήσω το κέικ μέχρι να βάλω την τελευταία πινελιά πάνω της, αισθάνομαι πως όλα είναι όπως πρέπει {ασχέτως αν μετά το σώμα μου μοιάζει με τελικό σίγμα!!}.
Οπότε θα σας δείξω πως φτιάχνω.. βουτυρόκρεμα {φαντάζομαι, μαζεύεται το σαγόνι σας και αναρρωτιέστε.. μα τέτοια αποκάλυψη;;;!!!!}. Ναι..ναι..
Λοιπόν, συνεχίζω με σοβαρότητα.
Γευστικά δεν μπορώ να πω πως για μένα είναι και η πιο ικανοποιητική λύση {όχι ότι κάνω εκπτώσεις στη γεύση, ίσα ίσα που νομίζω πως η γευστική απόλαυση πρέπει να είναι ισάξια αν όχι και ανώτερη από την οπτική χαρά που μας προσφέρει μια καλοφτιαγμένη τούρτα} αλλά είναι εύκολη και φτιάχνεται σχετικά γρήγορα.
Αυτό που δεν με ξετρελαίνει προσωπικά είναι το ΄κρατσανιστό' της άχνης μέσα στο βούτυρο {υπάρχει και εδώ όμως ένα μυστικό, το οποίο θα μοιραστώ παρακάτω μαζί σας}. Μέχρι όμως να βρω κάτι που θα με ικανοποιήσει περισσότερο σαν αποτέλεσμα, αρκούμαι στη δική μου εκδοχή της Αμερικάνικης βουτυρόκρεμας. Γιατί περί αυτής πρόκειται. Να πω πως έχω δοκιμάσει και την Ιταλική και την Ελβετική βουτυρόκρεμα. Γευστικά είναι απίθανες αλλά ειλικρινά είναι πολύ μπελαλίδικες και στο ΄στρώσιμο' δεν με ικανοποίησαν όπως η αμερικάνικη.
Η γκανάς από την άλλη είναι μια διαφορετική ιστορία και με τις φήμες που κυκλοφορούν, πως η τιμή της σοκολάτας θα φτάσει αυτή του χρυσού, ας μην 'καλομάθουμε' περισσότερο από ότι πρέπει τον ουρανίσκο μας!   

          Υλικά και σκεύη
  • 250γρ. βούτυρο αγελαδινό, με πάνω από 80% λιπαρά
  • 400γρ. άχνη ζάχαρη, 2 φορές κοσκινισμένη {το μυστικό}
  • 2-4 κ.σ. 35% κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • πολύ δυνατό, σταθερό μίξερ
  • σπάτουλα
   
          Τρόπος
  1. Αφήνουμε το βούτυρο για 30' εκτός ψυγείου. Το κόβουμε σε κυβάκια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε ίσα να γίνει αλοιφή.
  2. Προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη σε δύο δόσεις και πάντα σε χαμηλή ταχύτητα {δεν θέλουμε ένα άχνη..σμένο σπίτι, έτσι;;}. 
  3. Μέτα από την πρώτη δόση άχνης προσθέτουμε 2 κουταλιές της κρέμας γάλακτος. Αφού προσθέσουμε και την δεύτερη δόση άχνης δεν βιαζόμαστε να προσθέσουμε την υπόλοιπη κρέμα. Είμαστε φειδωλοί γιατί αν προσθέσουμε παραπάνω υγρό στη βουτυρόκρεμα και την κάνουμε νερουλή, θα είναι δύσκολο μετά να την σφίξουμε, όση άχνη και να προσθέσουμε. 
  4. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε για 2'-3'. Σταματάμε το μίξερ, μαζεύουμε με την σπάτουλα τη βουτυρόκρεμα από τα τοιχώματα, το αναδευτήρι και τον πάτο του κάδου και παρατηρούμε..
  • αν η βουτυρόκρεμα είναι αρκετά σφιχτή προσθέτουμε 1/2 κ.σ κρέμα γάλακτος τη φορά.
  • χτυπάμε και ελέγχουμε ξανά. Χρειάζεται προσοχή και αυξομειώνουμε του υγρό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες:
τους κρύους μήνες χρειάζεται περισσότερο υγρό από ότι τους ζεστούς. Γιατί, αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι μια βουτυρόκρεμα που και θα απλώνεται εύκολα πάνω στο κέικ μας και όταν θα βάλουμε το κέικ πλέον στο ψυγείο καλυμμένο με τη βουτυρόκρεμα, αυτή να σκληρύνει και να θωρακίσει το κέικ ούτως ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε εύκολα πάνω στην επιφάνειά του την ζαχαρόπαστα.
  • Και τέλος είναι θέμα εμπειρίας, νομίζω. Όσο πιο πολύ 'δουλεύουμε' και 'γνωριζόμαστε' με τη βουτυρόκρεμα τόσο πιο καλά μαθαίνουμε και να τη χειριζόμαστε. Σωστά;;...σωστά!!       
   4. Το τελικό βήμα είναι και το πιο εύκολο. Αφήνουμε το μίξερ να κάνει τη δουλειά του. 
        Του επιτρέπουμε να 'χτυπήσει' τη βουτυρόκρεμα για 15' με 20' στην μέγιστη ταχύτητά του.                       
        Και είναι έτοιμη! Βουαλά!!


Όση ώρα έχουμε τη βουτυρόκρεμα μέσα στον κάδο του μίξερ {εν ώρα εργασίας δηλαδή} καλό είναι να την σκεπάσουμε με μια νωπή πετσέτα για να μην ξεραίνεται.
Η βουτυρόκρεμα διατηρείται στο ψυγείο για πάνω από 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη 3-4 εβδομάδες.
Τη φυλάμε σε σακούλες κατάψυξης και μετά μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Όταν θα θελήσουμε να την χρησιμοποιήσουμε, δεν την ξεπαγώνουμε τελείως. Την αφήνουμε για 15' σε θερμοκρασία δωματίου και μετά όπως είναι αρκετά κρύα ακόμα, την χτυπάμε πάλι για αρκετή ώρα στο μίξερ. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο υγρό {1/2 κ.γ}.


Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, η βουτυρόκρεμα χρησιμοιείται σαν επικάλυψη του κέικ όταν θέλουμε να το καλύψουμε με ζαχαρόπαστα. Δηλαδή, η ζαχαρόπαστα θα 'καθίσει' πάνω στη βουτυρόκρεμα που θα έχει σκληρύνει για να έχουμε μια όμορφη και λεία επιφάνεια.
Να, κάπως έτσι θα είναι το τελικό αποτέλεσμα εφαρμογής της βουτυρόκρεμας πάνω στο παντεσπάνι μας!


         Καλές Δημιουργίες 

Υ.Γ.

  1. Αυτή είναι η δική μου εμπειρική και μετά από αρκετές {αποτυχημένες} προσπάθειες βουτυρόκρεμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψετε και cupcakes.
  2. Μια εξίσου νόστιμη βουτυρόκρεμα για για να στολίσουν cupcakes είναι και η 'Βουτυρόκρεμα με Φρούτα του Δάσους'.
Σε περίπτωση που η βουτυρόκρεμα γίνει πολύ ρευστή, τη βάζουμε μαζί με τον κάδο στο ψυγείο για 10' και ξαναχτυπάμε απαλά για πολύ λίγο.

42 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου Στέλλα μου!
    Η αλήθεια είναι ότι και μένα δεν με ξετρελαίνει σαν γεύση, ωστόσο είναι μια καλή λύση με πολλές εφαρμογές.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε τι μαθαίνει κανείς...μες την νύχτα!!!

    Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν την έχω κάνει, και ενδεχομένως να μην την κάνω και ποτέ καθώς "έργα' σαν τα δικά σου Στέλλα μου, δεν θα αποπειραθώ να φτιάξω :-))

    Αλλά βρίσκω εξαιρετικό το γεγονός ότι έγραψες αναλυτικά όλα σου τα μυστικά. Κάτι που κανείς δεν κάνει εύκολα σήμερα...

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, μου αρέσει να βλέπω όμορφες δημιουργίες.
      Οπότε γιατί να μην βοηθήσουμε η μια την άλλη σε αυτό;
      Share the love, λένε οι φίλες μας στο εξωτερικό.
      Και εγώ μοιράζομαι αυτό που αγαπώ και γνωρίζω χωρίς να κρατώ μυστικά.
      Σας φιλώ όλους, σκυλάκια και παιδάκια!!

      Διαγραφή
  3. Μα πόσο χαίρομαι που τα γράφεις όλα υτά βρε Στέλλα μου μπράβο και με βοηθάς κ εμένα γιατί τω΄ρα τελευταία ξεκίνησα να φτιάχνω κ εγώ κάποιες τούρτες κ οι σχετικές συνταγές σου είναι τρομερά διαφωτιστικές!
    Φιλάκια πολλά, να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω δει τις τούρτες σου Έρη μου και μπορώ να πω πως κάνεις πολύ καλή δουλειά!
      Χαίρομαι αν σε βοηθούν οι ζαχαροαναρτήσεις μου! Θα ακολουθήσουν και άλλες..λέω!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστουμε για τις συμβουλες.Κ εμενα μ´εκνευριζει λιγο αυτο το κρατσανιστο που εχει αλλα αναγκαιο κακο το λεω.Υπεροχες ολες οι δημιουργιες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατατοπιστικότατη η ανάρτηση και φυσικά με πολλή αγάπη γι' αυτό που κάνεις, Στέλλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήσιμη και αναλυτική, η ανάρτησή σου, Στέλλα. Η βουτυρόκρεμα, δεν είναι από τις κρέμες για τούρτες που αγαπώ. Είναι όμως, μια πολύ καλή λύση σε όσους τους αρέσει και θέλουν μια σταθερή κρέμα για τις τούρτες και τα cup cakes τους! Οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικές και για τον πιο αρχάριο. Μπράβο!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη, σε ευχαριστώ!
      Αυτό θέλω! Να μπορεί να φτιάξει βουτυρόκρεμα και κάποιος που δεν ασχολείται 'φανατικά' με την κουζίνα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Μπράβο πολύ ωραία ιδέα!!! Και να σου πω την αλήθεια με τη ζαχαρόπαστα δεν το έχω ιδιαίτερα!
    σε περιμένει παιχνίδι εδώ!
    http://ellinikoxreosstigastronomia.blogspot.gr/2013/11/logo.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Taste μου, σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

      Το 'έχεις' με τα υπόλοιπα..
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Χωρίς να κοιτάξω ακριβείς αναλογίες, η διαφορά μας είναι ότι εγώ δεν βάζω κρέμα γάλακτος. Επίσης δεν τη χρησιμοποιώ για μέσα στην τούρτα. Μόνο εξωτερικά και για καπ κέικς. Εμένα μ΄αρέσει η άτιμη...Πολύ αναλυτικό ποστ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική, δοκίμασέ την και με κρέμα γάλακτος. Μοιάζει με παγωτό βανίλια!!
      Ούτε εγώ την χρησιμοποιώ για το εσωτερικό, μόνο σαν coating και πάλι με 'οικονομία'!
      Thank you! ;-)

      Διαγραφή
  9. αυτό είναι το μυστικο σου το ξεχωριστό Στέλλα μου εμενα μεχρι τωρα δεν μου πετυχαινε οσο και αν προσπαθησα θα δοκιμασω με την δικη σου συνταγή και ειμαι σιγουρη πως θα τα καταφέρω !!!!! φιλια μην ξεχνας αρχισε παλι το χρισοτυγεννιαικο πανηγύρι στο stars and icicles και περιμενω τις τουρτίτσες σου 1!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την, Marilise μου! Είμαι κι εγώ σίγουρη πως θα τα καταφέρεις!
      Οι χριστουγεννιάτικες Τούρτες θα αρχίσουν σε λίγο να εμφανίζονται.. ελπίζω!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Νομίζω πως εδώ θα μάθω πολλά!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eντάξει, εκτός από μια πραγματικά ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ pastry chef, είσαι και μια εξαιρετική συγγραφέας!! Tα περιγράφεις όλα τόσο όμορφα, τόσο αναλυτικα κι ευχάριστα που πραγματικά μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω βουτυρόκρεμα... Αλλά μετά αναρωτιέμαι ποιος θα την φάει κι έτσι ξαναδιαβάζω τη συνταγή για να ... χορτάσω!!!! χαχαχα Μπράβο σου!!!!!! I'm sooooooo proud of you! ;-) Vas - y, ma chérie!!!!!
    ΥΓ: Μήπως να βάζαμε μπρος εκείνο το βιβλιαράκι με τα "μυστικά της Στέλλας"???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
      Υ.Γ. Λέεεεεςςςςςς..
      Φιλάκια Πολλά

      Διαγραφή
    2. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΑΘΕΡΩ ΜΙΞΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΤΥΡΙΚΡΕΜΑ;;; ΤΟ ΑΠΛΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ;;;;

      Διαγραφή
    3. Και το απλό μίξερ κάνει μια χαρά απλά θα χρειαστεί να 'χτυπήσεις' το μέιγμα για περισσότερη ώρα για να έχεις μια λεία και απαλή βουτυρόκρεμα!

      Διαγραφή
  12. Πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου! Σ ευχαριστουμε πολυ! Οι αναλογιες των υλικων που αναγραφεις για τι μεγεθος τουρτας ειναι? Ενδιαφερομαι για τουρτα 23 εκατοστων περιπου, στρογγυλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των εσωτερικών στρωμάτων. Αν είναι ένα παντεσπάνι χωρισμένο απλά στη μέση και γεμισμένο με κρέμα τότε νομίζω πως μια δόση βουτυρόκρεμας φτάνει.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σας!!!! Θέλω να φτιαξω τη βουτυροκρεμα με φρούτα του του δάσους όμως εχω μια απορία(για αρχάριους)😊 Σε ποιο σημείο πρεπει να προσθέσω τη μαρμελάδα ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά θα είναι να προσθέσεις τα φρούτα στο τέλος, αφού έχεις ετοιμάσει τη βουτυρόκρεμα και η μαρμελάδα σου δεν είναι πλέον ζεστή.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Μπορω να τη χρησιμοποιήσω ως γέμιση σε τούρτα με ζαχαροπαστα ή είναι μαλακή κρέμα και δεν αντέχει το βαρος; Ψάχνω για γέμιση στην τούρτα που θέλω να φτιαξω και δεν βρισκω την κατάλληλη. Η μάλλον δεν ξέρω ποια είναι η κατάλληλη.

      Διαγραφή
    3. Δεν την συστήνω για γέμιση..είναι καλύτερη για επικάλυψη τούρτας.
      Για γέμιση μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαντιγύ.
      Σαντιγύ:http://stellamark.blogspot.gr/2012/02/blog-post_22.html
      είτε αυτή:
      http://stellamark.blogspot.gr/2015/04/coconut-cream.html

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα, θελω να φτιαξω cupcakes για την ορκομωσία μου. Εχω λοιπόν έτοιμα τα καπελάκια αποφοίτησης σε διαφορά χρώματα που έφτιαξα με ζαχαροπαστα και θελω να τα στερεωσω σε cupcakes με τη βοήθεια της βουτυροκρεμας. Αφού επικαλυψω τα κεκακια με την κρέμα θα μπορέσω να βάλω πανω τα καπελάκια; Η θα πρεπει να τα βάλω πρώτα στο ψυγείο; επίσης δεν θα υγραίνεται η ζαχαροπαστα οταν ερχεται σε επαφή με τη βουτυροκρεμα με αποτέλεσμα να χαλάει; ευχαριστώ εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Αφού στολίσεις τα κεκάκια με βουτυρόκρεμα μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο για να σφίξει η βουτυρόκρεμα.
      Δεν είναι ανάγκη να τα βάλεις ήδη έτοιμα και με τα καπελάκια γιατί η ζαχαρόπαστα, αφού τη βγάλεις από το ψυγείο έχει την τάση να υγραίνεται.
      Από την επαφή της με την βουτυρόκρεμα δεν έχει πρόβλημα.
      Γνώμη μου είναι να αφήσεις τα καπελάκια για το τέλος, λίγο πριν τα σερβίρεις.
      Ελπίζω να βοήθησα και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση!
      Καλή σταδιοδρομία!

      Διαγραφή
  15. Αυτη η κρεμα διατηρειται εκτος ψυγειου;αν κανω καπ κεικς για το σχολειο απο την προηγουμενη το βραδυ θα μπορω να τα αφησω σε θερμοκρασια δωματιου ως το πρωι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα! Μόλις τελείωσα την επικάλυψη της τούρτας και έχει περισσέψει βουτυρόκρεμα. Μπαίνει κατάψυξη ή την πετάω; Ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαίνει άνετα στην κατάψυξη απλά να την 'αμπαλάρεις' καλά για να μην πάρει μυρωδιές!

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστώ πολύ! Και όταν τη χρειαστώ την αποψύχθηκε και να φανταστώ τη χτυπάω λίγο να αφρατέψει; Την ξεπαγώνω στο ψυγείο ή και εκτός ψυγείου; Ευχαριστώ έκανε των προταίρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα στο ψυγείο αλλά αν την βιάζεσαι και έχεις ξεχάσει να την βγάλεις, την κρατάς για λίγο εκτός ψυγείου μέσα στο σακουλάκι της και την χτυπάς χωρίς να έχει ξεπαγώσει πολύ καλά προσθέτοντας,ανάλογα την ποσότητα της περίσσειας βουτυρόκρεμας, λίγο γάλα.

      Διαγραφή
  18. γιατι δεν προτιματε την βουτυροκρεμα για γεμιση της τουρτας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σας θα ήθελα έχω μια απορία έχω κάνει την βουυροκρεμα και είναι πολύ αφρατα. Είτε αφήσω τα κέικ με την κρέμα εκτός ψυγείου είτε τα βάλουμε στο ψυγείο όταν παγώσει η βουυροκρεμα θα έχει την ίδια στερεή μορφή ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο σας .θα ήθελα να ρωτήσω γιατί αν κάνω επικάλυψη με βουτυροκρεμα σε μια τούρτα που δεν θέλω να βάλω ζαχαροπαστα και βάλω την τουρτα κατάψυξη. Για ποιο λόγο μου σπάει και τι μπορω να κάνω γι αυτό? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γειά σας ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες σας αλλά βγήκε κριτσανιστη και μου έκοψε κιόλας! Τι έκανα λάθος; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!